22/11/08

Ένα ταξίδι στο CERN, ένα ταξίδι στο κέντρο της Επιστήμης.


Γεννήθηκε ως «ώριμο τέκνο των καιρών» στο κέντρο μιας Ευρώπης η οποία μόλις είχε βγει από μια περίοδο καταστροφικών διαιρέσεων. Ενσωμάτωσε την ιδέα για την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Συνεργασία στο πεδίο της βασικής Φυσικής και μπολιάστηκε με το πάθος για την αναζήτηση του θεμελιώδους, με την διάθεση συνεχούς δράσης για το χτίσιμο της φιλίας και της συνεργασίας, ίσως δε ανομολόγητα με την σκέψη της διαμόρφωσης μιας καταστάσεως-πυρήνα στην οποία θα κρυσταλλωθεί μια ουσιαστικότερη ενότητα: Αρχικά της ηπείρου που μέχρι τότε σπαράσσονταν, στη συνέχεια ενός κόσμου που ψάχνει και παλεύει για ένα καλύτερο Αύριο.
Το CERN δημιουργήθηκε στο κέντρο της Ευρώπης και βήμα το βήμα αναπτύχθηκε. Αρχικά στην κατεύθυνση της διάσπασης των συνόρων δυο κρατών, της Ελβετίας και της Γαλλίας και στη συνέχεια της διαμόρφωσης ενός κρίκου που δεν διαιρούσε αλλά ένωνε, όχι πλέον μόνο τις δυο χώρες αλλά όλο τον πλανήτη. Η λειτουργία του οδήγησε την πορεία του Ανθρώπου προς τη διεύρυνση της Γνώσης του, βοήθησε να σπάζουν το ένα μετά το άλλο τα όρια που η ίδια η πραγματικότητα έβαζε στην πρόσληψή της και διευκόλυνε την Επιστήμη, την πολύ καλή Γνώση του Είναι, να διεισδύσει στα βάθη της Ύλης και στην Αρχή της ύπαρξης. Αυτά με μια αλυσιδωτή δράση οδήγησαν στην καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής, στην αλλαγή των συνθηκών αλληλεπίδρασης των ανθρώπων και στη διαμόρφωση νέων εργαλείων που μπορεί να οδηγήσουν στο χτίσιμο μιας άλλης καλύτερης πραγματικότητας.
Το CERN είναι σήμερα το φωτεινό σημείο που αποτελεί πόλο έλξης για κάθε άνθρωπο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πολύ εντονότερα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Είναι μύθος και πραγματικότητα και ασκεί επάνω σε κάθε επιστήμονα τη γοητεία και την έλξη που θα τον διεγείρει και θα τον κάνει να προστρέξει να ακουμπήσει σε αυτό που γίνεται εκεί. Θα τον καλέσει να κοινωνήσει των αχράντων μυστηρίων των οποίων η προσέγγιση σχεδιάζεται και επιχειρείται, να ενσωματώσει το καινούριο στο γνωστικό του σύστημα και να ενσωματωθεί στον καινούριο γενναίο κόσμο που γεννιέται. Είναι δε, πολλά τα μυστήρια που διερευνώνται εκεί: Η αναπαράσταση των αρχικών καταστάσεων του Σύμπαντος, η δημιουργία το πλάσματος quark-gluon, η ανακάλυψη του μποζονίου που προσδίδει μάζα στα σώματα, του Higgs, η διερεύνηση της ύπαρξης επιπλέον διαστάσεων, η αναζήτηση των συστατικών της σκοτεινής ύλης, η αιτιολόγηση της ύπαρξης της ύλης σε σχέση με την αντιύλη, η διέγερση κοσμικών ακτίνων σε συνθήκες εργαστηρίου.
Η προσέγγιση της Φυσικής είναι ένα ταξίδι και όλα σήμερα ξεκινούν με ένα ταξίδι στο CERN, ένα ταξίδι στο κέντρο της Επιστήμης, ένα ταξίδι στο χώρο, αλλά και στον χρόνο, στην πραγματικότητα, αλλά και στην αντίληψή της, ένα ταξίδι που ίσως βοηθήσει στη συνάντηση του Είναι και της Αντίληψής του από τον Ταξιδευτή, ένα ταξίδι στην Αλήθεια. Στόχος να φωτιστεί ο ίδιος και μετά να επιστρέψει στη γη του, σε αυτούς που αγαπάει και ζει μαζί τους και να μεταφέρει τη φλόγα, να μεταλαμπαδεύσει το φως της Γνώσης που απέκτησε, να το μοιραστεί για να μπορέσει το Φως αυτό να γίνει ισχυρότερο και να διαλύσει τα σκοτάδια των προκαταλήψεων και των δεισιδαιμονιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: