1/12/08

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ (Περίληψη ομιλίας)


Ο 20ος αιώνας, χαρακτηριστικός της άκρατης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου στην ιστορία του πλανήτη μας, όπου ο άνθρωπος επιδρά στο Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον και συγχρόνως η ίδια η φύση αρχίζει να προειδοποιεί -και μάλιστα πολύ έντονα- για τα αποτελέσματα από αυτές τις σοβαρές ανθρωπογενείς επεμβάσεις. Είναι ο αιώνας της αναγνώρισης της σημασίας της θερμανσης του πλανήτη και της ληψυδρείας, του φωτοχημικού νέφους και των αιωρούμενων σωματηδίων, και γενικά της αναγνώρισης της δραστικής αλλαγής στη σύσταση της ατμόσφαιρας από τον άνθρωπο, που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, αναδεικνύοντας στην τελευταία 30-ετία του αιώνα μας το παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής μεταβολής, με τρομερές διαστάσεις και επιπτώσεις.
Οι προβλεπόμενες συνέπειες των κλιματικών μεταβολών ποικίλουν και αφορούν στο περιβάλλον, αλλά και στην ίδια την ανθρώπινη ζωή. Στις κυριότερες από αυτές συγκαταλέγονται: η αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα, η ανακατανομή των βροχοπτώσεων στον πλανήτη με μείωση αυτών στις εύκρατες ζώνες, η μείωση της ποσότητας και της ποιότητας του νερού στον υδροφόρο ορίζοντα, η μείωση της παροχής των ποταμών, η αύξηση της συχνότητας, διάρκειας και έντασης των έντονων καιρικών φαινομένων (καύσωνας, χαλαζοκαταιγίδες, πλημμύρες, κλπ.), και η αύξηση της στάθμης των θαλασσών ως αποτέλεσμα του λιώσιμου των πάγων στους πόλους.
Η εκτίμηση των επιπτώσεων αυτών στη γενικότερη οικολογική ισορροπία, αποτελεί πεδίο επιστημονικής αποδοχής και αντιπαράθεσης, καθώς υπάρχουν και διαφορετικές παράμετροι που αλληλεπιδρούν και πολλά στοιχεία που πρέπει να συνεκτιμηθούν. Το θέμα αποτελεί και ένα αμφιλεγόμενο πολιτικό ζήτημα που σχετίζεται με την ανάγκη λήψης πολιτικών μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: