14/1/09

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ: Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ – Η ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Περίληψη ομιλίας)


Η ζωή υπολογίζεται ότι εμφανίστηκε στη γη πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια με τη μορφή απλών προκαρυωτικών οργανισμών, των βακτηρίων. Σήμερα η ζωή έχει κατακτήσει κάθε γωνιά του πλανήτη μας. Η βιοποικιλότητα είναι τεράστια. Εκατομμύρια είδη έχουν ήδη αναγνωριστεί και πολλά νέα ανακαλύπτονται συνεχώς, ακόμα και στα πιο ακραία περιβάλλοντα. Η φαινοτυπική αναγνώριση ενισχύεται από τις γενοτυπικές ταυτοποιήσεις.  
Όσο η τεχνολογία προχωρά και η πληροφορία γίνεται γνώση, η ζωή μας εκπλήσσει περισσότερο. Γίνεται όλο και περισσότερο φανερό η μεγάλη πολυπλοκότητα της οργάνωσής της. Πολυπλοκότητα που αναδεικνύεται μέσα από όλα τα μελετούμενα επίπεδα: από το μοριακό, το κυτταρικό, το οργανισμικό, του είδους, της βιοκοινωνίας.
Η μελέτη του φαινομένου της ζωής μας δείχνει ότι η φύση επιμένει στη διαφοροποίηση, ότι προάγει και ευνοεί τη διαφορετικότητα. Η καταπληκτική βιοποικιλότητα και πολυπλοκότητα των οργανισμών είναι αποτέλεσμα της δυναμικής σχέσης του γενετικού υλικού και του περιβάλλοντος, που οδηγεί, τελικά, στη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία. 
Οι αλληλεπίδρασεις γενοτύπου, περιβάλλοντος και φαινοτύπου, οι οι επιλογές και οι προσαρμογές, είναι αυτές που οδηγούν και τελικά καθορίζουν την εξέλιξη και την πολυπλοκότητα του έμβιου κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: