8/5/09

Το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας, τα συμβατικά καύσιμα και το περιβάλλον

Οι ενεργειακές μας ανάγκες αυξάνονται συνεχώς λόγο της αύξησης του πληθυσμού της γης και λόγο της βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης.
Η κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών με την καύση του άνθρακα, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου είναι μια σχετικά εύκολη επιλογή. Όμως η ραγδαία αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα συμβάλει στην επιδείνωση του προβλήματος του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει σήμερα ένα μέρος των ενεργειακών μας αναγκών χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά με παραγωγή μακρόβιων πυρηνικών καταλοίπων.
Οι σημερινοί πυρηνικοί αντιδραστήρες μπορούν να εκμεταλλευτούν μόνο το 0.7 % του φυσικού ουρανίου, ενώ οι σχεδιαζόμενοι αναπαραγωγικοί αντιδραστήρες θα ανεβάσουν αυτό το ποσοστό στο 99 % του φυσικού ουρανίου, αυξάνοντας σημαντικά την διάρκεια των υπαρχόντων αποθεμάτων, ενώ θα μπορούν εκτός από το ουράνιο να καταναλώνουν και το θόριο. Σημαντική προσπάθεια καταβάλλεται για την μείωση των επικίνδυνων πυρηνικών καταλοίπων και την ασφαλέστερη αποθήκευσή τους.
Τέλος, η θερμοπυρηνική σύντηξη η οποία μας είναι γνωστή για περισσότερο από μισό αιώνα, έδωσε ελπίδες για την επίλυση του τεράστιου ενεργειακού προβλήματος, χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και με ελάχιστα πυρηνικά κατάλοιπα. Όμως, η ελεγχόμενη θερμοπυρηνική σύντηξη, παρά της τεράστιες προσπάθειες, μέχρι και σήμερα δεν έχει δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλά και δυσεπίλυτα τεχνολογικά προβλήματα μέχρι να λειτουργήσει ο πρώτος θερμοπυρηνικός αντιδραστήρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: