28/4/10

Επιστήμη και Θρησκεία: Από την πυρά στον Άμβωνα! (ΠΕΡΙΛΗΨΗ)

Οι έντονες προσπάθειες, κυρίως στα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Ενημέρωσης και στο Διαδίκτυο, να προβάλλεται ο επιστημονικοφανής μυστικισμός ως επιστημονική αλήθεια, όπως για παράδειγμα η απίστευτα αφελής «ανθρωπική αρχή», η οποία υποστηρίζει ότι το Σύμπαν δημιουργήθηκε τότε και τέτοιο που είναι για να υπάρξει ο άνθρωπος, καθιστούν σημαντική την προσέγγιση του ζητήματος των σχέσεων Επιστήμης και Θρησκείας.
Είναι άξιο προσοχής ότι ο σύγχρονος ανορθολογισμός, επιστημονικά άκυρος και μη νόμιμος φιλοσοφικά, προϋποθέτει την παρανόηση των θεωριών του Αϊνστάιν, της κοσμολογίας και της μικροφυσικής, καθώς και της διαδικασίας της ανθρωπογένεσης και της νοογένεσης.
Ο φιλόσοφος Ευτύχης Μπιτσάκης αναλύει τις προσπάθειες επιστημόνων, φιλοσόφων, ιερωμένων και θεολόγων να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα των σημερινών επιστημών, και κυρίως των θεωριών του Αϊνστάιν, της μικροφυσικής και της κοσμολογίας, για να «αποδείξουν» την εξαφάνιση της ύλης, την ύπαρξη της αθάνατης ψυχής, τη δημιουργία του Σύμπαντος. Αναδεικνύει και ερμηνεύει τη διαμόρφωση μιας ιστορικά διαφοροποιούμενης σχέσης των επιστημών με τη χριστιανική θεολογία και την πρακτική της εκκλησίας, η οποία αντιμετώπισε, στην αρχή, με εχθρότητα τις αναδυόμενες επιστήμες και σήμερα επιχειρεί να τις ιδιοποιηθεί για να στηρίζει το Δόγμα: Από την πυρά στον Άμβωνα! Από τους διωγμούς, δηλαδή, στην ιδεολογική χρησιμοποίηση της επιστήμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: